Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü etkinlikleri çerçevesinde ‘Kuzey Kıbrıs’ta Basın Özgürlüğü’ konulu panel düzenlendi.
KTGB Lokalinde dün akşam (Pazartesi) düzenlenen panelde basın özgürlüğünün önemine vurgu yapılırken ülke basının durumu değerlendirildi, tüm tarafların uzlaşmasıyla basın yasasının güncellenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Panelde ilk sözü akademisyen, Yardımcı Doçent Doktor İbrahim Özejder aldı.
Özejder ülkede basın özgürlüğünü geliştirmenin önemine değinerek Bilgi Edinme Yasası’nın daha etkin kullanılabilmesi gerektiğini belirtti.
Basın özgürlüğünün esas ölçüsünün yazılmayanlar olduğunu söyleyen Özejder “güçlü basın yasasına ihtiyaç var. Ceza yasaları, Zem ve Kadit yasaları basın için de uygulanıyor. Oysa gazetecileri koruyacak düzenlemeler yapılmalı, yeni bir yasa hazırlanmalı ancak bu düzenlemeler yapılırken yasakları da beraberinde getirmemeli” dedi.
Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı ise Avrupa Birliği yasaları içerisinde ifade özgürlüğüne büyük önem verildiğini, basın özgürlüğünün de buna dahil olduğunu kaydetti. Esendağlı “basın özgürlüğü içinde tartışılan bazı konular ceza yasasına dahil olabiliyor. Türkiye’de bunu sıklıkla görüyoruz. KKTC yasalarında da devlete ihanet suçu, müfsit yayın suçu var. Eskiden kalan bu yasalar ivedilikle güncellenmelidir” dedi.
Kıbrıs Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci yazar Ali Baturay ise konuşmasına hiçbir yayın kuruluşunda sınırsız özgürlüğün söz konusu olmadığını söyleyerek başladı. Baturay, sözlerini Afrika gazetesine yönelik linç girişimine atıfta bulunarak sürdürürken, ifade özürlüğünün hiç bir şekilde sınırlanmaması gerektiğine vurgu yaptı. “Ne olursa olsun ne linç hareketlerine ne de meslektaşlarımızın mahkum edilmesine izin vermeliyiz” dedi. Ülkede basını sınırlamak için yasalar yapılmasından endişe duyduğunu söyleyen Baturay Terörle Mücadele Yasası adı altında basına sınırlamalar gelebileceğini ve tüm gazetecilerin bundan endişe duyduğunu kaydetti.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ise panelde yaptığı konuşmada basın yasasının yenilenmesi gerektiği konusunda hem fikir olduğunu belirterek, haber, bilgi, düşünce ve yorumlara ulaşma hakkının korunması adına yasada değişiklik yapılması gerekliliğini anlattı. Baybars “teklifim tüm camianın üzerinde uzlaşabileceği yasal bir mevzuat hazırlamak hem basın özgürlüğünü hem de mesleği koruyarak, şuanda var olan ve geri kalan yasaları da güncellemektir” dedi.
Baybars ayrıca basın özgürlüğünün sınırlanmasına yönelik endişelere yanıt vererek “Türkiye’den bize yönelik terörle mücadele yasası yapılmasına hususunda herhangi bir talep veya beklenti bulunmamaktadır. Bizim de hükümet olarak gündemimizde öyle bir yasa çalışması yoktur” dedi.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars polisten aldığı istatistiki bilgileri de açıklayarak, 2008 yılından bugüne geçen 11 yılda Savcılık tarafından basına toplam 12 ceza davası açıldığını ve bunlardan sekizinin halen devam ettiğini kaydetti.
Panelin son bölümünde ise izleyenlerin görüş ve sorularına yer verildi.